HungarianMagyarRomanianRoEnglish (US)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

Centrul de tratament

KOZPONT-BALNEAR

SCHENGEN II.

CALENDAR ORTODOX

Încărcare documente

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

CENTRUL DE TRATAMENT DE LA VÂLCELE

ARIUSD-ERŐSD

2016

Nedeia Sânpetrului și Zilele Vâlcelelor 

2016 VALCELE ZILELE SATULUI 1Pentru  al V-lea  an consecutiv, în cadrul „Zilelor Andrei Șaguna”   au fost organizate  la Vâlcele, Zilele localității și Nedeia Sânpetrului, în organizarea Consiliului Local şi Primăriei comunei Vâlcele

Astfel, după sfânta Liturghie, duminică, la Biserica ortodoxă „Sf. Teodor Stratilat” din Vâlcele a avut loc o slujbă de pomenire slujbă de pomenire în memoria refugiaţilor şi expulzaţilor, după care au avut loc lansările volumelor: „Testament” şi „Românii, flori din grădina Maicii Domnului – Eseuri vol.II” de pr. Ioan-Tămaş Delavâlcele, apărute la Editura „Suflet transilvan”, în Teliu, 2016; dar și lansarea volumului „Dincolo de cuvinte” de Corina Nica, apărută tot la Editura „Suflet transilvan”, în Teliu, 2016.

„Trebuie să mulțumim părintelui Bugnar, de la Teliu, pentru că, iată, și prin aceste apariții, a fost alături de noi.”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu, care, apoi, referindu-se la noile volume ale părintelui Ioan –Tămaș Delavâlcele, a spus:

„În volumul <<Testament>> al părintelui Ioan – Tămaș Delavâlcele, am avut privilegiul să scriu prefața (…), iar în prezentarea succintă pe care am făcut-o am scos în evidență specificitatea discursului părintelui Ioan –Tămaș Delavâlcele, ca preot, publicist, scriitor, care are un discurs specific, aparte, ca om implicat în viața Cetății (…). În legătură cu cartea <<Testament>>, pot spune că averea pe care părintele o lasă prin <<Testament>> este imensă, dar nu constă în bunuri materiale, ci în ceea ce a însemnat acumulările culturale, spirituale, de-o viață. Mesajul cărții poate fi descifrat printr-o cheie, care înseamnă stăpânirea perspectivei teologice despre viață și moarte și trecerea în veșnicie și a ceea ce înseamnă cultura populară și filosofia românească despre om și marea trecere. Părintele, într-o viziune proprie, prezintă acest crez, acest testament. Ne-a făcut și o surpriză prin capitolul final, intitulat <<De ce iubim femeile>>, în care, pornind de la romanul cunoscut al scriitorului Mircea Cărtărescu, părintele face o paralelă: argumentele scriitorului și argumentele biblice. Numai un bun cunoscător al textelor biblice putea să facă o asemenea paralelă! Felicitări părintelui, felicitări editurii care i-a înlesnit apariția acestor volume. Sperăm ca atât părintele, cât și feciorul dumnealui, tânărul preot Vasile Antonie Tămaș,  pe lângă misiunea preoțească, să realizeze și această continuă implicare benefică în viața societății, a Cetății (…). Părintele este autorul mai multor volume (…). În anul 2013, a apărut primul volum de eseuri semnat de părinte (…), în care eseurile sunt grupate tematic (…). Practic, acest al doilea volum <<Românii, flori din grădina Maicii Domnului – Eseuri vol.II>> de pr. Ioan-Tămaş Delavâlcele, continuă primul volum și, conform cuprinsului, eseurile părintelui sunt grupate tematic. Părintele abordează subiecte de mare actualitate din realitatea românească, volumul prilejuiește o lectură interesantă (…)!” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Despre volumul „Dincolo de cuvinte” de Corina Nica, poetul Ionel Simota, prezent la lansare, a declarat, printre altele, că:

„Este o carte ce mi-a fost așezată în mână ieri (n.r.- sâmbătă) și pe care am citit-o cu mare, mare bucurie. Cartea se numește << Dincolo de cuvinte>>, autoare este Corina Nica; este a doua carte de poezii pe care autoarea ne-o aduce sub lumina ochilor. Ar trebui să încep prin a vă spune că acest volum de poezie, nu este doar un volum scris, ci este un volum trăit de-a dreptul. Eu am citit poemele dinăutntrul lui și am văzut cu câtă generozitate autoarea ne oferă spații de iubire, spații de dor (…). Ceea ce am admirat foarte tare la această carte este faptul că a scris –o în  acest dulce stil clasic. A folosit aproape toate <<armele>> pentru a încânta ochiul și nu numai ochiul, ci și sufletul! (…)”.

După lansarea volumelor amintite, cei prezenți s-au îndreptat spre centrul localității Vâlcele, unde localnici, dar și persoane din afara localității urmăreau programul artistic pregătit de organizatori, cu ocazia  Zilelor Vâlcelelor și Nedeii Sânpetrului,  program ce a cuprins cântece și dansuri populare.

La eveniment a participat și o doamnă care acum este stabilită în Grecia, dar care a trăit o perioadă în Vâlcele.

„Aveam 6 ani când ne-au adus la Vâlcele și am plecat de aici la 17 ani. 33 de ani am trăit în România, iar în 1983 ne-am întors în Grecia. Vin foarte des în România, îmi place, am amintiri foarte plăcute (…). După 33 de ani, astăzi sunt din nou la Vâlcele. Particip la manifestări, ca spectator (…)!” – ne-a spus aceasta.

În discursul  său de deschidere  a „ Zilelor Vâcelelor”, primarul comunei, Kovács Lászlo a spus:

2016 VALCELE ZILELE SATULUI 2„Primăria, împreună cu Consiliul Local al comunei Vâlcele continuă tradiția și în acest an, prin organizarea Zilelor Vâlcelelor. Astfel, ne întâlnim a V-a oară în acest loc și sărbătorim împreună viața, frumosul, sportul, savurăm  cultura și omagiem tradițiile. Într-o lume plină de tehnologie, de opțiuni și de frământări, a ne opri și a savura cultura reprezintă respect față de trecut, dar și responsabilitate față de viitor. Aceste zile de sărbătorare ne ajută să ne bucurăm împreună, să arătăm copiilor noștri cine am fost și cine suntem, ce înseamnă comuna pentru noi, să ne cunoaștem mai bine, să împărtășim gânduri și planuri de viitor, dar, în primul rând, ne dau prilejul să fim mândri de comuna noastră.

Gândul meu se îndreaptă inevitabil la cei  patru ani care au trecut de la prima ediție a acestei sărbători, ani care au trecut poate prea repede. Am trăit împreună realizări și succese, dar în același timp, au rămas și proiecte care urmează a fi realizate în continuare, pentru a face mai frumoasă și mai prosperă comuna (…)!”

Citeşte mai departe: Nedeia Sânpetrului și Zilele Vâlcelelor

Reabilitarea drumurilor, apă și canalizare – prioritățile localităților românești din județ 

canalizare-2015

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că a avut o întâlnire cu primarii din zonele românești ale județului pentru a discuta despre buget și modul în care localitățile și Consiliul Județean își gestionează proiectele prioritare.

„Avem o deschidere din partea Consiliului Județean și acest lucru este bine. Astfel am convenit ca anul acesta CJ să sprijine reabilitarea drumului ce leagă Întorsura Buzăului de Barcani – Boroșneu Mare – Reci. În cazul acestui proiect avem proiectul tehnic finalizat, iar finanțarea va veni de la Ministerul Dezvoltării. Un alt proiect important al CJ este reabilitarea drumului județean ce leagă Dobârlău de Ghidfalău – Ozun și Sfântu Gheorghe” – a declarat Horia Grama.

Acesta a amintit și câteva proiecte locale ale localităților românești. La Sita Buzăului proiectul de apă și canalizare urmează să fie finalizat, după care primăria va începe asfaltarea unor străzi comunale. La Barcani va fi asfaltat un drum comunal și vor începe lucrările de apă și canalizare, la Întorsura Buzăului vor fi asfaltări, la Dobârlău se va moderniza un drum comunal, iar la Valea Mare va fi finalizată sala de sport, după care va începe reabilitarea căminului cultural. La Vâlcele administrația publică locală dorește racordarea comunei la sistemul de apă din Sfântu Gheorghe, pentru că în comună sunt probleme cu lipsa apei potabile, în timp ce la Hăghig vor fi lucrări de apă și canalizare și de modernizare a unor străzi comunale.

Citeşte mai departe: Reabilitarea drumurilor – prioritățile localităților românești din județ -STIRI

Centrul de tratament balnear de la Vâlcele are căutare

Covăsneni, persoane din afara judeţului, dar şi din străinătate au trecut pragul Centrului de Tratament, de la deschiderea sa până în prezent.

 Covăsneni şi persoane din judeţele Mureş, Braşov sau Harghita au venit la Centrul de Tratament balnear din Vâlcele. „Aproape 50 % dintre cei care au venit sunt din Braşov, dar au fost şi din Odorhei, din Sovata, şi chiar persoane din Germania”, ne-a spus administratorul Centrului, Kovács Lászlo, care a precizat că odată cu sosirea verii, numărul celor care au călcat pragul Centrului a crescut.

Viceprimarul localității Vâlcele, Nicolae Cucu, a precizat că pe viitor, se doreşte extinderea Centrului de Tratament: „Centrul de tratament merge foarte, foarte bine! Avem nevoie de nişte fonduri pentru extinderea bazei. Am vrea să facem un teren de sport acolo (…) Ne-am gândit să facem şi un loc de campare, să vină oamenii cu rulote, să se cazeze, deci avem planuri (…)”, a declarat, ieri, viceprimarul.

Construit în cadrul programului „Drumul Apelor Minerale”, Centrul de Tratament balnear de la Vâlcele a fost inaugurat la sfârşitul lunii februarie şi dispune de piscină cu apă caldă sau cu apă rece, de băi cu apă minerală, saună, vestiare, dar și de o sală dotată cu aparate de fitness, masă de biliard. În plus, potrivit administratorului Centrului, vizitatorii se pot relaxa la salonul de masaj sau jucând diverse jocuri de societate dar au şi posibilitatea de a face grătar, în spaţiile special amenajate, cu condiţia de a păstra curăţenia.

Biletul de intrare este 10 lei – pentru adulţi şi 5 lei pentru pensionari şi elevi (preţul incluzând folosirea bazinelor, a saunei, a meselor pentru jocurile de societate şi folosirea pentru o oră a aparatelor de fitness, celelalte servicii trebuind plătite separat).

Centrul de tratament de la Vâlcele este deschis de miercuri până duminică, între orele 13.00-20. 00.

Citeşte mai departe: Centrul de tratament balnear de la Vâlcele are căutare

Cu sprijinul Primăriei comunei Vâlcele, Asociaţia Distroficilor Muscular din România (ADMR) a reuşit, recent,  să repare rampa de acces în sediul din localitate.

Preşedinta Asociaţiei Distroficilor Muscular (ADMR), doamna Maria Teodorescu ne-a spus că refacerea rampei era necesară deoarece se stricase şi era greu accesibilă. Recent, rampa a fost finalizată, cu sprijinul Primăriei comunei Vâlcele.

„Domnul primar al comunei Vâlcele, (n.r. Kovács Lászlo) ne-a ajutat, ne-a trimis materialul gata făcut şi am reuşit să lărgim rampa şi să o facem aşa încât să fie bine pentru noi, iar acest lucru este foarte important. Doresc să îi mulţumesc public domnului primar că şi de data aceasta a fost alături de noi şi că am reuşit să rezolvăm şi această problemă!” a declarat ieri preşedinta ADMR, doamna Maria Teodorescu.

Potrivit acesteia, un alt obiectiv pe care Asociaţia l-a fixat pentru perioada următoare este forarea unei fântâni, la sediul Asociaţiei.

Cen­trul de Asistenţă şi Tratament al Asociaţiei Distroficilor Muscular din România (ADMR) de la Vâl­cele a fost inaugurat în luna noiembrie a anului 2011. Centrul are 13 locuri de cazare şi reprezintă un sprijin pentru persoanele care suferă de distrofie musculară. Acolo, ei pot participa la cursuri de creaţie, pot socializa şi pot lua parte la diverse activităţi. Potrivit preşedintei ADMR, în prezent, cinci persoane sunt cazate la Centru, iar în perioada următoare, reprezentanţii Asociaţiei intenţionează să aducă şi alte persoane, din ţară.

Ana Alina Costache

Centrul de tratament de la Vâlcele a fost inaugurat

ADAUGAT: FEBRUARIE - 25 - 2014

Ieri a avut loc deschiderea oficială a Centrului de tratament balnear de la Vâlcele, construit în cadrul programului „Drumul Apelor Minerale”,  în prezenţa autorităţilor locale și a oficialităților județene.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor a declarat că valoarea acestei investiții a fost de 792.000 de euro, dintre care 375.000  fiind asigurați din Fondul European, iar 125.000, din Fondul de Dezvoltare. Cofinanțarea comunei Vâlcele a fost de 142.000 euro, iar cofinanțarea Consiliului Județean Covasna  de 150.000 de euro în total. Prin proiectul ”Drumul Apelor Minerale” s-a urmărit revigorarea turismului de recreere şi tratament balnear în zonele bogate în resurse minerale din judeţele Covasna şi Harghita,  şi reincluderea lor în circuitul turistic.

”Proiectul Drumul Apelor Minerale a fost, în cele două județe- Harghita și Covasna- de 10, 5 milioane de euro, dintre care 6,5 milioane de euro în județul Covasna, în Belin, Vâlcele, Olteni, Bodoc, Malnaș Băi, Bixad, Baraolt, Șugaș Băi și Mărtănuș (…) În total, Consiliul Județean Covasna a venit în sprijinul localităților, cu 2 milioane de euro, ca să putem finaliza”,  a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor. Acesta consideră că proiectul va avea rezultate. ”Pârtii de schi nu putem să avem mai multe ca în Elveția, ca în Italia sau Austria, însă putem fi primii la ceea ce ne aparține: turismul balnear, mofetele, apele minerale (…) Eu cred că va da rezultat acest program!” , a declarat președintele Tamás Sándor.

Citeşte mai departe: Centrul de tratament de la Vâlcele a fost inaugurat

Autorităţile locale din comuna Vâlcele dar mai ale elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Generală „ Romulus Cioflec” din Araci sperau ca, în acest an, începerea noului an şcolar să-i prindă cu lucrările finalizate la noul corp de clădire a căror lucrări au început în urmă cu 5 ani. Însă, deşi la începutul acestui an au existat promisiuni din partea guvernanţilor că vor fi alocate sumele necesare acestei investiţii, „minunea” nu s-a întâmplat. „Pentru investiţii anuale există o sumă în buge­tul Ministerului Învăţământului, care se alocă pe priorităţi, şi avem promisiunea că Şcoala din Araci va fi o prioritate pentru acest an”, declara deputatul  Horia Grama, în luna februarie a.c. şi, probabil că şi spera că lucrurile vor sta întocmai. Însă, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc vineri, acesta a declarat că, în prezent, la Ministerul Educaţiei nu sunt bani pentru investiţii. „ La grupurile  reunite ale PSD l-am avut, săptămâna trecută,  pe dl. ministru Remus Pricopie. Ne-a  spus că investiţiile pe şcoli care ţin de Consiliile locale vor fi preluate de Ministerul Dezvoltării, pentru că acest minister administrează investiţiile şi banii pentru administraţia locală. Dar,  în ţară există sute de cazuri foarte ugente şi foarte grave, cum este şi Şcoala de la Araci,  care are o investiţie începută şi lăsată pe jumătate neterminată, şi care are nevoie de banii aceştia pentru  că la Araci elevii învaţă în schimburi. Ministrul ne-a spus că se încearcă măcar, cu cazurile care ard, o soluţie de plată a arieratelor. La Araci sunt cca 6 mld lei vechi neachitate de 4 ani de zile către firma care a lucrat acolo” a  spus Horia Grama.

Citeşte mai departe: Şcoala de la Araci trebuie să mai aştepte

Şase şcoli din judeţul Covasna, aflate în mediul rural, au fost conectate la Internet în urma unei acţiuni a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), ce a avut drept scop lărgirea oportunităţilor de informare a copiilor.

Unităţile de învăţământ care au beneficiat de acest sprijin se află în localităţile Chichiş, Dobârlău, Zăbrătău, Comandău, Araci şi Vâlcele, se arată într-un comunicat de presă al STS, remis ieri AGERPRES.

Acţiunea face parte dintr-o campanie derulată la nivel naţional, care a cuprins 86 de sate şi comune din ţară, dar şi zone urbane defavorizate ori cartiere neconectate la Internet. În total au fost incluse în acest proiect 89 de şcoli, 9 grădiniţe, 2 licee, 2 colegii, un centru cultural şi o bibliotecă.

„Conştientizând realitatea cruntă a decalajului digital, inginerii şi tehnicienii din unităţile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, marea lor majoritate născuţi ori crescuţi în mediul rural, au realizat o acţiune de voluntariat fără precedent în istoria instituţiei, în încercarea de a elimina discrepanţele şi de a oferi tuturor copiilor acces egal la cunoştinţele de care au atâta nevoie (…) Efortul voluntar al cadrelor STS s-a materializat în zeci de ore de lucrări@, se arată în comunicatul de presă.
Materialele au fost cumpărate de către instituţiile de învăţământ sau autorităţile locale, ori au fost procurate cu ajutorul unor sponsori. Aceste acţiuni ale STS vor continua, mai menţionează sursa citată.

Echipa de voluntari „Plantăm fapte bune”  căreia  i s-au alăturat  şi 12 deţinuţi de la Penitenciarul din Codlea ”  au efectuat, vineri,   lucrări de întreţinere a puieţilor plantaţi la jumătatea lunii aprilie,  în localitatea Vâlcele, pe o suprafaţă de aproape un hectar şi jumătate.

La acea vreme, la acţiunea  „Plantăm fapte bune” au luat parte peste 500 de voluntari din judeţele Covasna,  Braşov şi Sibiu.   Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” din Sfântu Gheorghe, Cătălin Lazăr, coordinator al acestui  proiect în judeţul Covasna, a declarat: „Ne-am bucurat să constatăm că aproape 80% dintre puieţii plantaţi au prins rădăcini. Noi am efectuat  lucrări de întreţinere pe această plantaţie şi consider important faptul că s-au implicat voluntar în această acţiune şi câţiva dintre deţinuţii Penitenciarului de la Codlea”.

Citeşte mai departe: Echipa „Plantăm fapte bune” a efectuat lucrări de întreţinere

Timp de trei zile, începând de ieri şi până sâmbătă, peste 700 de persoane cu posibilităţi  finaciare reduse din satele Araci şi Hetea beneficiază  de analize şi alte investigaţii  medicale gratuite, în cadrul proiectului Împreună pentru sănătatea rurală”, iniţiat şi derulat de membrii  Societăţii Studenţilor în Medicina din cadrul  Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

 La organizarea acestei acţiuni îşi  aduc contribuţia  şi reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo, ai Primăriei Vâlcele şi ai Şcolii Generale din localitatea Araci.

Potrivit directorului acestei unităţi de învăţământ, Dula Szilard, în vederea desfăşurării în bune condiţii  a consultaţiilor şi a investigaţiilor medicale, în clădirea Şcolii Gimnaziale din Araci   au fost amenajate 8 săli de clasă în care au fost aduse paturi de la fostul spital din Vâlcele.

Citeşte mai departe: „Împreună pentru sănătatea rurală” la Araci şi Hetea MASS MEDIA

De ani de zile, Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci-Vâlcele găzduieşte  întâlnirea estivală a scriitorilor din zona de centru a României. Purtând un nume de romanţă inspirat de nucul bătrân din curte care asigură pe timp de vară umbră protectoare, reuniunea de la Araci reprezintă pentru participanţi un prilej de a promova cartea, asigurând continuitatea vieţii literar-artistice a românilor din acest spaţiu geografic ce se identifică, simbolic, cu însăşi inima ţării.

Citeşte mai departe: Firescul tradiţiei – întâlnirea estivală a scriitorilor, Araci 2013 - MASS MEDIA

ZILELE COMUNEI VÂLCELE

29 - 30 IUNIE 2013

 

 

O mulţime de manifestări au loc zilele acestea, în cadrul Zilelor „Andrei Şaguna” şi Zilelor comunei Vâlcele.

Cu ocazia celei de-a XXI-a ediţii a Zilelor „Andrei Şaguna” sunt organizate o mulţime de activităţi. Manifestările au debutat luni, în 24 iunie şi se vor încheia duminică, 30 iunie, cu serbarea câmpenească tradiţională anuală Nedeia Sânpetrului.

În legătură cu acest eveniment, preşedintele Ligii Cultural Creştine „Andrei Şaguna”, preotul Sebastian Pârvu, ne-a spus: „Mă bucur că am ajuns la ediţia XXI-a a Zilelor „Andrei Şaguna”. Manifestările noastre sunt dedicate tuturor membrilor comunităţii şi îi aşteptăm cu drag să fie alături de noi. Este o acţiune prin care noi ne punem în valoare, prezentăm identitatea noastră şi tradiţiile româneşti, tradiţii care considerăm că îşi au locul bine – meritat în această zonă, alături de celelalte tradiţii ale altor etnii. Ne dorim să avem un climat de armonie, de pace, în spirit european, însă, acest lucru înseamnă pentru noi o modalitate în plus de a păstra cultura, tradiţiile, istoria (…)”.

Dezbateri, lansări şi prezentări de carte, prezentări de proiecte şi alte activităţi vor avea loc de astăzi şi până duminică.

Citeşte mai departe: ZILELE COMUNEI - FALUNAPOK 2013