HungarianMagyarRomanianRoEnglish (US)

Centrul de tratament

KOZPONT-BALNEAR

ŞTIRI, NOUTĂŢI

SCHENGEN II.

CALENDAR ORTODOX

Încărcare documente

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Timp de trei zile, începând de ieri şi până sâmbătă, peste 700 de persoane cu posibilităţi  finaciare reduse din satele Araci şi Hetea beneficiază  de analize şi alte investigaţii  medicale gratuite, în cadrul proiectului Împreună pentru sănătatea rurală”, iniţiat şi derulat de membrii  Societăţii Studenţilor în Medicina din cadrul  Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

 La organizarea acestei acţiuni îşi  aduc contribuţia  şi reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo, ai Primăriei Vâlcele şi ai Şcolii Generale din localitatea Araci.

Potrivit directorului acestei unităţi de învăţământ, Dula Szilard, în vederea desfăşurării în bune condiţii  a consultaţiilor şi a investigaţiilor medicale, în clădirea Şcolii Gimnaziale din Araci   au fost amenajate 8 săli de clasă în care au fost aduse paturi de la fostul spital din Vâlcele.

Cei  45 de voluntari- 20 de studenţi în anul terminal şi 25 de  medici specialişti  în pediatrie, cardiologie, ginecologie, ecografie, oftalmologie și ORL,  îi aşteaptă pe locuitorii din Araci şi din Hetea pentru a beneficia, în mod gratuit,  de  analize (glicemie, trigliceride, colesterol, hemoglobina, EKG); frotiu Babeş-Papanicolau prelevat  la consultul de ginecologie şi ecografii;  consultaţii de specialitate ( pediatrie, cardiologie, medicină internă, ginecologie, oftalmologie, neuro pediatrie, pneumologie -specializare TBC, ORL, ecografie). Pentru copii se vor realiza și teste rapide pentru streptococ, rotavirus și adenovirus,  și, dacă este necesar, examen coproparazitologic.
În funcţie de starea de sănătate a celor ce vor beneficia de aceste investigaţii, specialiştii de la Bucureşti  vor emite reţete dar şi bilete de  trimitere către alţi medici specialist. Totodată,  prin componenta de sănătate a Asociaţiei OvidiuRo,  evoluţia  stării de sănătate a pacienţilor din comuna Vâlcele va fi urmărită, în viitor.

Împlicare locală deosebită a mai multor parteneri

Caravana care se desfășoară în perioada 10-14 iulie  se deplasează, în afara comunei  Vâlcele din județul Covasna,  şi în comuna Tărlungeni din județul Brașov. Caravana este realizată în parteneriat cu Asociaţia OvidiuRo, în cadrul programului „Fiecare Copil în Grădiniță – componenta de sănătate”, sprijinit de compania GlaxoSmithKline. Studenții şi medicii participanți în această caravană acordă îngrijiri medicale copiilor preșcolari din programul „Fiecare Copil în Grădiniță”  și familiilor lor, dar și altor persoane cu probleme de sănătate din cele două localități.

De asemenea, caravana este realizată cu o implicare locală deosebită a mai multor parteneri – Școala Tărlungeni a pus la dispoziție microbuzul școlar pentru transportul studenților mediciniști de la București la Sfântu Gheorghe, OvidiuRo a acoperit costurile de transport prin bonuri de benzină donate de Rompetrol, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” asigură cazarea gratuită a studenților în Sfântu Gheorghe, Primăria Vâlcele asigură transportul local al voluntarilor și acoperă costul prânzului pentru zilele de consultații în comună, Primăria Tărlungeni asigură cazarea gratuită a medicilor specialiști, iar școlile pun la dispoziție sălile de clasă pentru consultații.

Pe partea medicală, alături de echipa „Împreuna pentru Sănătatea Rurala” sunt și voluntarii „Împreună învingem Tuberculoza” care informează persoanele care vin la consultații cu privire la simptomele, modul de prevenție și tratamentul tuberculozei. De asemenea, studenții mediciniști vor reprezenta şi Asociația de Pacienți cu Aritmii, care își propune să crească nivelul de conștientizare în rândul populației,  în legătură cu această maladie. O mare parte din pacienții cu fibrilație atrială află că au această aritmie după ce au făcut accident vascular cerebral. Asociația își propune să ajute populația să depisteze fibrilația atrială și să conștientizeze importanța tratamentului preventiv administrat corect.
Partenerii și sponsorii acestei caravane sunt: UMF „Carol Davila”, Colegiul Medicilor din România, Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov și Dolj, Asociația Comunelor din România, Spitalul Clinic Colentina, alături de companiile TEVA Pharmaceutical Industries, Roche România, Intro Design, GlaxoSmithKline, Rompetrol și TehnoIndustrial.

 http://www.mesageruldecovasna.ro