HungarianMagyarRomanianRoEnglish (US)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

Centrul de tratament

KOZPONT-BALNEAR

SCHENGEN II.

CALENDAR ORTODOX

Încărcare documente

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

 

 Locul care dă numele ceramicii pictate neolitice de la Ariuşd este muntele Tyiszk, un şantier arheologic de renume mondial. Aici se poate vizita unica peşteră legată de numele haiducului Rózsa Sándor. În staţiunea balneară aflată în paragină iese la suprafaţă apa minerală cea mai bogată în dioxid de carbon, cu cel mai mare debit şi ph acid. În muzeul din casa doamnei Lőrinczi Dénes Etelka pot fi admirate celebrele ouă încondeiate din Araci. Aparţin de Vâlcele satele Ariuşd şi Araci. Biserica reformată locală păstrează elemente gotice. În strana bisericii s-au păstrat picturi murale din secolul XV. În prezent Vâlcelele este o staţiune în ruină. Nu se mai fac tratamente, locuri de cazare nu există. În anul 1875 aici a fost organizată conferinţa a XVIII-a a medicilor şi naturiştilor maghiari. În anul 1883 staţiunea balneară în dezvoltare a fost vizitată de arhiducele Iosif. Numele acestuia îl poartă izvorul Iosif (József-kút) care există şi în prezent. Apa deosebită, vine din izvorul Elisabeta (Erzsébet-forrás), care este disponibilă pe piaţă, în formă îmbuteliată, sub denumirea de Vâlcele. Izvorul de apă minerală Marta se află chiar în faţa şcolii locale. Biserica ortodoxă a localităţii a fost construită de voievodul sârb Milos Obrenovici Teodorovici, în amintirea vindecării sale, în anul 1843. Biserica a fost vizitată şi de celebrul compozitor român, Ciprian Porumbescu.

 Ariusd

Aşezământul se află la sud de Araci, la poalele sudice ale Munţilor Baraolt. Odinioară pe platoul Kerek-Csókás se afla cetatea lui Csókás. Potrivit tradiţiei populare orale, în secolul al XVII-lea pietrele cetăţii au fost folosite în cursul procesului de construire a bisericii reformate din aşezământ, al cărei tavan este ornat cu casete decorate cu motive florale.
În locul bisericii ortodoxe construite în anul 1903, locuitorii au ridicat o biserică nouă în anul 1958.
Numele localităţii a devenit cunoscut datorită stabilimentului antic descoperit de către arheologi pe piscul Tyiszk. O parte a stabilimentului a fost descoperită de dr. László Ferenc, arheolog al Muzeului Naţional Secuiesc. Între anii 1968 şi 1985 arheologii muzeului au continuat săpăturile. Importanţa acestei descoperiri este indicată şi de faptul potrivit căruia cultura ceramică pictată, care a fost găsită cel mai devreme în acest loc din Transilvania de sud-est, poartă numele de cultura din Ariuşd.

 

Hetea

 Vizitatorii pot ajunge în aşezământul cel mai sărac al judeţului luând-o înainte între Vâlcele şi Araci pe un drum de pietriş. Locuitorii satului sunt în marea lor majoritate rromi vorbitori de limbă română.

Curentul electric a fost introdus în sat în anul 1995. Casele sărăcăcioase ale aşezământului sunt construite pe pantele dealurilor, iar numele uliţelor aflate între ele au fost date de către locuitori cum ar fi: Izvoraşul, Nouă, precum şi strada Secel –sau Strada Secuilor.
Alimentarea cu apă a gospodăriilor este asigurată de o singură sursă de izvor. Cu ajutorului unei organizaţii umanitare din Olanda, în anii 1990 în centrul satului s-a construit o capelă.
 

 

Localitatea de resedinta a comunei Valcele este satul Araci aflat la o distanta relativ egala fata de celelalte sate care alcatuiesc comuna. Prima atestare documentara a localitatii exista din anul 1332. Intensele legaturi dintre localnici si alte zone ale tarii s-au concretizat printr-o permanenta si durabila circulatie a cartilor si publicatilor. Revelator este faptul ca in 1938 in Araci erau 23 licentiati, 3 studenti si 19 absolventi din "scoli speciale si secundare", precum si numerosi absolventi de scoli speciale de masini, agricultura si contabilitate. Satul Araci a dat culturii si spiritualitatii romanesti importante personalitati si figuri de prima marime ale culturii nationale. In Araci s-a nascut mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967). In anul 1882 s-a nascut la Araci scriitorul Romulus Cioflec. In fata scolii din localitate care in prezent poarta numele scriitorului, se afla bustul lui Romulus Cioflec. Cu sprijinul Ministerului Culturii, Muzeul Carpatilor Rasariteni, in locuinta natala a scriitorului s-a amenajat "Casa memoriala Romulus Cioflec". La marginea localitatii se afla amplasat Cimitirul Eroilor.

Potential economic: comuna Valcele are un potential economic mediu in comparatie cu celelalte comune ale judetului Covasna. Activitatea de zootehnie prezinta un interes deosebit datorita conditiilor naturale existente (pasuni si fanete) care permit extinderea intensiva a acestei ramuri. Cele trei localitati ale comunei Ariusd, Araci si Valcele dispun de centrala telefonica digitala, avand la dispozitie toate facilitatile oferite de aceasta. In comuna functioneaza o fabrica de mobila, o moara, o brutarie si un numar de 23 S.R.L.-uri cu diferite profile de activitate depanare radio-tv, service-auto, vulcanizare si echilibrare roti, croitorie, fierarie, sculptura in lemn si olarit. Scurta caracterizare socio culturala: populatia comunei Valcele este de 3642 locuitori, din care: 549 in satul Ariusd, 1957 in satul Araci, 944 in satul Valcele si 192 in satul Hetea. Componenta etnica a populatiei este formata din 1087 romani, 580 maghiari, 2081 rromi, 2 germani si 2 greci. Principalele confesiuni sunt cea ortodoxa, reformata, romano-catolica, penticostala si adventista. In fiecare localitate, principala zona functionala o constituie zonele de locuit, care ocupa suprafetele cele mai intinse din intravilan.

Marirea intravilanului este justifcata prin numeroasele solicitari ale populatiei de a construi locuinte proprii, precum si unele constructii de utilitate publica (dotari hoteliere, baze de tratament, unitati productive si economice). Numarul gospodariilor din comuna este de 1078, din care: 463 in Araci, 362 in Valcele, 199 in Ariusd si 54 in Hetea. In ansamblu, locuintele din comuna au un aspect relativ bun cu exceptia locuntelor etnicilor rromi care arata deplorabil. In fiecare sat din comuna, cu exceptia satului Hetea, exista cate un Camin Cultural unde pot fi organizate activitati socio-culturale. In satele Valcele si Araci functioneaza Scoli Generale, iar in satele Ariusd si Hetea functioneaza scoli cu clasele I-IV. Existenta gradinitelor cu grupe separate sau mixte in functie de varsta prescolarilor, poate fi remarcata in toate cele 4 sate ale comunei. Limbile de predare in scoli si gradinite sunt romana si maghiara.

Cadrele didactice care isi desfasoara activitatea in invatamantul din comuna sunt cadre calificate, cu pregatire de specialitate si cadre in curs de calificare. Sanatate: in localitatea Valcele functioneaza Spitalul de patologie neuro-musculara "Dr. Radu Horea", cu un numar de 110 paturi. Spitalul "Radu Horea" este unic in tara prin specificul sau si se afla in curs de modernizare. In localitatea Valcele, "Unitatea de imbuteliere a apei minerale", reprezinta principalul obiectiv economic in domeniul industrial. Apele minerale din Valcele se pot utiliza atat in cura interna, cat si in cura externa, fiind indicate in tratamentul afectiunilor aparatului cardio-vascular, ale sistemului nervos periferic, ale tubului digestiv si glandelor anexe, precum si in afectiuni renale. Mediul natural al comunei este in stare buna, neexistand surse majore de poluare a mediului. Peisajul variat si reconfortant, precum si clima din zona care prezinta cateva insusiri favorabile din punct de vedere balneo-climateric (presiune atmosferica relativ scazuta, temperaturi medii mai joase, aerul bogat in ozon), sunt propice pentru dezvoltarea turismului.

Strategia de dezvoltare: la Ariusd exista un parc geologic (stancile Ciocasului) de interes national. In urmatorii ani, comuna va beneficia de unele modificari menite sa ridice pe cat posibil nivelul de trai al locuitorilor. In localitatile Valcele si Araci sunt in curs de realizare reteaua de aductiune si distributie a apei potabile, precum si realizarea dotarilor aferente (sursa de apa in lunca Oltului, statie de pompare, epurare, rezervor de inmagazinare). In proiectul strategiei de dezvoltare a "Unitatii de imbuteliere a apei minerale" este propusa deschiderea unei linii de imbuteliere a bauturilor racoritoare. In domeniul turismului se propune amplificarea si diversificarea dotarilor si amenajarilor pentru sport si agrement, incurajarea agro-turismului, valorificarea zonelor cu valoare peisagistica, istorica si cu resurse hidrominerale. Avand in vedere cele prezentate si tinand cont de resursele financiare existente si de potentialii investitori, speram intr-o dezvoltare a capacitatilor de productie, cat si a turismului local.