HungarianMagyarRomanianRoEnglish (US)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

KEZELŐKÖZPONT

KOZPONT-BALNEAR

SCHENGEN II.

CALENDAR ORTODOX

Încărcare documente

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

CENTRUL DE TRATAMENT DE LA VÂLCELE

ARIUSD-ERŐSD

2016

Nedeia Sânpetrului și Zilele Vâlcelelor 

2016 VALCELE ZILELE SATULUI 1Pentru  al V-lea  an consecutiv, în cadrul „Zilelor Andrei Șaguna”   au fost organizate  la Vâlcele, Zilele localității și Nedeia Sânpetrului, în organizarea Consiliului Local şi Primăriei comunei Vâlcele

Astfel, după sfânta Liturghie, duminică, la Biserica ortodoxă „Sf. Teodor Stratilat” din Vâlcele a avut loc o slujbă de pomenire slujbă de pomenire în memoria refugiaţilor şi expulzaţilor, după care au avut loc lansările volumelor: „Testament” şi „Românii, flori din grădina Maicii Domnului – Eseuri vol.II” de pr. Ioan-Tămaş Delavâlcele, apărute la Editura „Suflet transilvan”, în Teliu, 2016; dar și lansarea volumului „Dincolo de cuvinte” de Corina Nica, apărută tot la Editura „Suflet transilvan”, în Teliu, 2016.

„Trebuie să mulțumim părintelui Bugnar, de la Teliu, pentru că, iată, și prin aceste apariții, a fost alături de noi.”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu, care, apoi, referindu-se la noile volume ale părintelui Ioan –Tămaș Delavâlcele, a spus:

„În volumul <<Testament>> al părintelui Ioan – Tămaș Delavâlcele, am avut privilegiul să scriu prefața (…), iar în prezentarea succintă pe care am făcut-o am scos în evidență specificitatea discursului părintelui Ioan –Tămaș Delavâlcele, ca preot, publicist, scriitor, care are un discurs specific, aparte, ca om implicat în viața Cetății (…). În legătură cu cartea <<Testament>>, pot spune că averea pe care părintele o lasă prin <<Testament>> este imensă, dar nu constă în bunuri materiale, ci în ceea ce a însemnat acumulările culturale, spirituale, de-o viață. Mesajul cărții poate fi descifrat printr-o cheie, care înseamnă stăpânirea perspectivei teologice despre viață și moarte și trecerea în veșnicie și a ceea ce înseamnă cultura populară și filosofia românească despre om și marea trecere. Părintele, într-o viziune proprie, prezintă acest crez, acest testament. Ne-a făcut și o surpriză prin capitolul final, intitulat <<De ce iubim femeile>>, în care, pornind de la romanul cunoscut al scriitorului Mircea Cărtărescu, părintele face o paralelă: argumentele scriitorului și argumentele biblice. Numai un bun cunoscător al textelor biblice putea să facă o asemenea paralelă! Felicitări părintelui, felicitări editurii care i-a înlesnit apariția acestor volume. Sperăm ca atât părintele, cât și feciorul dumnealui, tânărul preot Vasile Antonie Tămaș,  pe lângă misiunea preoțească, să realizeze și această continuă implicare benefică în viața societății, a Cetății (…). Părintele este autorul mai multor volume (…). În anul 2013, a apărut primul volum de eseuri semnat de părinte (…), în care eseurile sunt grupate tematic (…). Practic, acest al doilea volum <<Românii, flori din grădina Maicii Domnului – Eseuri vol.II>> de pr. Ioan-Tămaş Delavâlcele, continuă primul volum și, conform cuprinsului, eseurile părintelui sunt grupate tematic. Părintele abordează subiecte de mare actualitate din realitatea românească, volumul prilejuiește o lectură interesantă (…)!” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Despre volumul „Dincolo de cuvinte” de Corina Nica, poetul Ionel Simota, prezent la lansare, a declarat, printre altele, că:

„Este o carte ce mi-a fost așezată în mână ieri (n.r.- sâmbătă) și pe care am citit-o cu mare, mare bucurie. Cartea se numește << Dincolo de cuvinte>>, autoare este Corina Nica; este a doua carte de poezii pe care autoarea ne-o aduce sub lumina ochilor. Ar trebui să încep prin a vă spune că acest volum de poezie, nu este doar un volum scris, ci este un volum trăit de-a dreptul. Eu am citit poemele dinăutntrul lui și am văzut cu câtă generozitate autoarea ne oferă spații de iubire, spații de dor (…). Ceea ce am admirat foarte tare la această carte este faptul că a scris –o în  acest dulce stil clasic. A folosit aproape toate <<armele>> pentru a încânta ochiul și nu numai ochiul, ci și sufletul! (…)”.

După lansarea volumelor amintite, cei prezenți s-au îndreptat spre centrul localității Vâlcele, unde localnici, dar și persoane din afara localității urmăreau programul artistic pregătit de organizatori, cu ocazia  Zilelor Vâlcelelor și Nedeii Sânpetrului,  program ce a cuprins cântece și dansuri populare.

La eveniment a participat și o doamnă care acum este stabilită în Grecia, dar care a trăit o perioadă în Vâlcele.

„Aveam 6 ani când ne-au adus la Vâlcele și am plecat de aici la 17 ani. 33 de ani am trăit în România, iar în 1983 ne-am întors în Grecia. Vin foarte des în România, îmi place, am amintiri foarte plăcute (…). După 33 de ani, astăzi sunt din nou la Vâlcele. Particip la manifestări, ca spectator (…)!” – ne-a spus aceasta.

În discursul  său de deschidere  a „ Zilelor Vâcelelor”, primarul comunei, Kovács Lászlo a spus:

2016 VALCELE ZILELE SATULUI 2„Primăria, împreună cu Consiliul Local al comunei Vâlcele continuă tradiția și în acest an, prin organizarea Zilelor Vâlcelelor. Astfel, ne întâlnim a V-a oară în acest loc și sărbătorim împreună viața, frumosul, sportul, savurăm  cultura și omagiem tradițiile. Într-o lume plină de tehnologie, de opțiuni și de frământări, a ne opri și a savura cultura reprezintă respect față de trecut, dar și responsabilitate față de viitor. Aceste zile de sărbătorare ne ajută să ne bucurăm împreună, să arătăm copiilor noștri cine am fost și cine suntem, ce înseamnă comuna pentru noi, să ne cunoaștem mai bine, să împărtășim gânduri și planuri de viitor, dar, în primul rând, ne dau prilejul să fim mândri de comuna noastră.

Gândul meu se îndreaptă inevitabil la cei  patru ani care au trecut de la prima ediție a acestei sărbători, ani care au trecut poate prea repede. Am trăit împreună realizări și succese, dar în același timp, au rămas și proiecte care urmează a fi realizate în continuare, pentru a face mai frumoasă și mai prosperă comuna (…)!”

Read more: Nedeia Sânpetrului și Zilele Vâlcelelor

Reabilitarea drumurilor, apă și canalizare – prioritățile localităților românești din județ 

canalizare-2015

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că a avut o întâlnire cu primarii din zonele românești ale județului pentru a discuta despre buget și modul în care localitățile și Consiliul Județean își gestionează proiectele prioritare.

„Avem o deschidere din partea Consiliului Județean și acest lucru este bine. Astfel am convenit ca anul acesta CJ să sprijine reabilitarea drumului ce leagă Întorsura Buzăului de Barcani – Boroșneu Mare – Reci. În cazul acestui proiect avem proiectul tehnic finalizat, iar finanțarea va veni de la Ministerul Dezvoltării. Un alt proiect important al CJ este reabilitarea drumului județean ce leagă Dobârlău de Ghidfalău – Ozun și Sfântu Gheorghe” – a declarat Horia Grama.

Acesta a amintit și câteva proiecte locale ale localităților românești. La Sita Buzăului proiectul de apă și canalizare urmează să fie finalizat, după care primăria va începe asfaltarea unor străzi comunale. La Barcani va fi asfaltat un drum comunal și vor începe lucrările de apă și canalizare, la Întorsura Buzăului vor fi asfaltări, la Dobârlău se va moderniza un drum comunal, iar la Valea Mare va fi finalizată sala de sport, după care va începe reabilitarea căminului cultural. La Vâlcele administrația publică locală dorește racordarea comunei la sistemul de apă din Sfântu Gheorghe, pentru că în comună sunt probleme cu lipsa apei potabile, în timp ce la Hăghig vor fi lucrări de apă și canalizare și de modernizare a unor străzi comunale.

Read more: Reabilitarea drumurilor – prioritățile localităților românești din județ -STIRI

Centrul de tratament balnear de la Vâlcele are căutare

Covăsneni, persoane din afara judeţului, dar şi din străinătate au trecut pragul Centrului de Tratament, de la deschiderea sa până în prezent.

 Covăsneni şi persoane din judeţele Mureş, Braşov sau Harghita au venit la Centrul de Tratament balnear din Vâlcele. „Aproape 50 % dintre cei care au venit sunt din Braşov, dar au fost şi din Odorhei, din Sovata, şi chiar persoane din Germania”, ne-a spus administratorul Centrului, Kovács Lászlo, care a precizat că odată cu sosirea verii, numărul celor care au călcat pragul Centrului a crescut.

Viceprimarul localității Vâlcele, Nicolae Cucu, a precizat că pe viitor, se doreşte extinderea Centrului de Tratament: „Centrul de tratament merge foarte, foarte bine! Avem nevoie de nişte fonduri pentru extinderea bazei. Am vrea să facem un teren de sport acolo (…) Ne-am gândit să facem şi un loc de campare, să vină oamenii cu rulote, să se cazeze, deci avem planuri (…)”, a declarat, ieri, viceprimarul.

Construit în cadrul programului „Drumul Apelor Minerale”, Centrul de Tratament balnear de la Vâlcele a fost inaugurat la sfârşitul lunii februarie şi dispune de piscină cu apă caldă sau cu apă rece, de băi cu apă minerală, saună, vestiare, dar și de o sală dotată cu aparate de fitness, masă de biliard. În plus, potrivit administratorului Centrului, vizitatorii se pot relaxa la salonul de masaj sau jucând diverse jocuri de societate dar au şi posibilitatea de a face grătar, în spaţiile special amenajate, cu condiţia de a păstra curăţenia.

Biletul de intrare este 10 lei – pentru adulţi şi 5 lei pentru pensionari şi elevi (preţul incluzând folosirea bazinelor, a saunei, a meselor pentru jocurile de societate şi folosirea pentru o oră a aparatelor de fitness, celelalte servicii trebuind plătite separat).

Centrul de tratament de la Vâlcele este deschis de miercuri până duminică, între orele 13.00-20. 00.

Read more: Centrul de tratament balnear de la Vâlcele are căutare